Interesse in onze nieuwsbrief?

Tramkade 26 | 5211 VB ‘s-Hertogenbosch | 085 782 6768 | info@albaconcepts.nl

blog

Alles draait om balans

In de natuur, maar ook in de psychologie, draait alles om balans. Wij hebben als mens een voorkeur voor een situatie waarin er balans is tussen de verschillende elementen om ons heen. Als het lukt om de balans te vinden en te bewaren, dan zijn we duurzaam bezig. Dan leven we een aangenaam leven, zonder dat we schade toebrengen aan de aarde en aan elkaar. En dat is best een uitdaging, want altijd gebeuren er weer dingen die de balans verstoren. Ben je net lekker op dreef met je sportschema, komen er weer afspraken tussendoor waardoor je af moet zeggen. Hoe sterker je basis dan is, hoe makkelijker je na de verstoring de boel weer in balans krijgt. En die stevige basis: die hebben organisaties ook nodig als het gaat om verduurzamen. Met alleen losse projecten uitvoeren kom je er uiteindelijk niet.

Duurzaamheid als onderdeel van de dagelijkse praktijk
Duurzaamheid staat op de agenda, maar is vaak nog een apart onderwerp, belegd bij een enkele medewerker. Of verdeeld over verschillende mensen die samen geen team vormen. Best druk in je ééntje en een behoorlijke uitdaging om duurzaamheid te vertalen naar alle inhoudelijke thema’s waar de organisatie mee bezig is. Projecten in gang zetten, pilots van de grond krijgen, op losse onderwerpen doelen stellen; dat lukt vaak redelijk. Maar hoe zorg je er nu voor dat duurzaamheid onderdeel wordt van de dagelijkse praktijk? Dat je niet alleen duurzaam doet, maar ook bent.

Alba Concepts werkt aan duurzaamheid. Niet alleen voor de klant, maar ook voor onszelf. Zo is bijvoorbeeld ons eigen kantoor ingericht met hergebruikte en biobased materialen. We dragen bij aan het toepassen van circulaire concepten in vastgoed en gaan daarin iedere keer weer een stap verder. We maken het meetbaar en daarmee inzichtelijk. Alba Concepts werkt ook breder: voor diverse organisaties werken we aan duurzaamheidsstrategieën die een stevige basis leggen voor de toekomst.

Alba Concepts brengt balans

In onze aanpak bekijken we welke invloed een organisatie heeft op haar omgeving. We geven inhoud aan thema’s zoals  impact op het milieu, maar ook op sociale thema’s zoals diversiteit en vitaliteit en op governance thema’s zoals transparantie in het rapporteren. Samen met medewerkers zoeken we naar het waarom en waar de kracht zit. We maken geen vinklijstjes, maar zoeken naar de vonken. Het is geweldig om te zien hoe mensen, als ze ergens warm voor lopen, met verrassende ideeën en inbreng komen. Dan wordt duurzaamheid gaaf om aan te werken en gaat het de hele organisatie versterken. We denken vanuit impact en hebben oog voor rapportage. We stellen  doelen, maar kijken ook naar de praktische uitvoering, Van nulmeting tot routekaart en dan verder naar de implementatie. Hart en hoofd: mens en techniek. Vanuit kennis en ervaring, maar vooral met veel plezier.  Een stevige basis, die kan tegen een stootje!