Het binnenklimaat kan ook wel superfood gebruiken
Jip van Grinsven
2018
Op dit moment heeft een kwart van de kantoren een ongezond werkklimaat en woont een op de tien Nederlanders in een ongezond huis. Bizar. Dit zijn cijfers die niet meer kunnen in een tijd dat gezondheid bij veel mensen hoog op de agenda staat. De quinoa en avocado’s zijn niet aan te slepen en wij yogaën ons helemaal suf, maar de printer in een gesloten ruimte zetten lijkt dan weer een hele opgave.
Wanneer in een kantoor de temperatuur boven de 25 of onder de 20 graden uitkomt, zorgt dit voor 2% minder productiviteit per temperatuurgraad. Hierbij moet ik direct opmerken dat het thermisch binnenklimaat slechts één van de aspecten is, die van belang zijn voor een gezond binnenklimaat. Andere harde aspecten van het thema gezondheid zijn de luchtkwaliteit, licht en akoestiek. Allen hebben duidelijk een effect op de arbeidsproductiviteit en het ziekteverzuim van medewerkers. Daarnaast is de luchtkwaliteit ook van belang voor de gezondheid van de medewerker. Zo leven Nederlanders negen maanden korter door fijnstof en vier maanden korter door stikstofdioxide ten opzichte van de gemiddelde, gezonde levensverwachting.