Interesse in onze nieuwsbrief?

Tramkade 26 | 5211 VB 's-Hertogenbosch | 085 782 6768 | info@albaconcepts.nl

nieuws

Even terugkijken: een jaar Alba Concepts

Vorig jaar besloot ik, na 21 jaar als gemeenteambtenaar gewerkt te hebben, over te stappen naar Alba Concepts. Hoe kijk ik terug op deze overstap? En wat waren de belangrijkste eye openers? Leuk om mijzelf eens even te bevragen hierover.  

Waarom naar Alba Concepts?
De laatste jaren werkte ik vol passie aan het duurzaamheidsprogramma en uitvoeringsprogramma circulaire economie van Gemeente Hoeksche Waard. Deze onderwerpen zijn natuurlijk volop in ontwikkeling en ik vond het pionieren geweldig om te doen. Als een vis in het water dus. En juist daarom ging ik nadenken over mijn toekomst. Nadenken over hoe ik mijn talenten nog meer kon inzetten binnen deze onderwerpen. Dit kan als adviseur bij Alba Concepts, waar ik nu werk aan het opzetten van duurzaamheid strategieën voor gemeentes, provincies, woningcorporaties en bedrijven. Voor mij is het unieke aan Alba Concepts dat het echt gaat om het concreet maken van circulariteit. En tegelijk sprak ook het inzetten op de gebouwde omgeving mij aan. De gebouwde omgeving: daar is veel te winnen en er liggen enorme uitdagingen. En dus ook kansen!

Waar moest je het meest aan wennen?
Waar ik even tijd voor nodig had was het wennen aan het onbekende. Na zo’n lange tijd bij, min of meer, dezelfde werkgever was het wel echt een sprong in het diepe. Nieuwe collega’s, andere structuren en ook de klanten waren natuurlijk allemaal nieuw voor me. Gelukkig bleef het onderwerp van mijn werk hetzelfde en was ik ook in mijn vorige werk al gewend om met veel verschillende organisaties te werken. Ik was altijd al heel veel “buiten” bezig bij de gemeente en erg gericht op het samenwerken met andere partijen.

Wat viel je op?
Het belangrijkste wat mij is opgevallen is dat de marktpartijen die ik nu spreek hoge ambities hebben en er ook al veel kan. Binnen het gemeentehuis werd vaak gedacht dat de markt er nog niet klaar voor was en dat daar de vertragende factor ligt. Ik word nog iedere dag positief verrast over wat er wel al allemaal kan en hoeveel partijen gemotiveerd aan de slag zijn met verduurzamen. Mijn advies: ga met de markt  in gesprek en deel je ambities! Maak afspraken over het zetten van stappen, ook al zijn ze klein.

Een andere eyeopener is het enthousiasme wat ik nu dagelijks meemaak in sessies met medewerkers van klanten. Ook hier merk ik veel enthousiasme en bereidheid om stappen te zetten richting duurzaamheid. Medewerkers willen vooral graag concreet weten wat zij, met hun dagelijkse werk, kunnen bijdrage. Als het resultaat dan ook nog, met behulp van meetmethodes, zichtbaar kan worden gemaakt in cijfers: dan is dat supermooi. De taal van cijfers is tenslotte universeel en je vooruitgang ook echt meetbaar maken motiveert.

Kern van dit verhaal is dat je vooral niet te snel moet denken dat “anderen” geen zin zullen hebben om bij te dragen aan verduurzamen. Stel vragen en ga op onderzoek uit. Er kan veel meer dan we dikwijls denken!

En: niet meer terug naar een gemeente? 
Nou laat ik voorop stellen dat ik het erg naar mijn zin heb in mijn werk bij Alba Concepts. In die zin dus niet terug nee. Maar de overheid is wel een plek waar zeker ook het verschil wordt gemaakt en een partij waar ik graag mee werk. En dan is het een voordeel dat ik ervaring heb als ambtenaar en daarmee makkelijk begrijp hoe deze organisaties in elkaar zitten. Mijn ervaring inzetten om gemeentes te ondersteunen bij het opzetten van programmaplannen, uitvoeringsprogramma’s, of juist het vertalen ervan naar de dagelijkse praktijk, dat doe ik heel graag!