Interesse in onze nieuwsbrief?

Tramkade 26 | 5211 VB 's-Hertogenbosch | 085 782 6768 | info@albaconcepts.nl

project

Rekentool School vol Energie

Opdrachtgever:
Basisschoolgebouwen zijn gemiddeld 42 jaar oud. Voor de huisvesting van het voortgezet onderwijs geldt een vergelijkbare leeftijd: 38 jaar. Daarvan heeft 75 procent een energielabel C of lager. Een kwart van de gebouwen reikt zelfs niet verder dan energielabel G. Hoogste tijd dus voor een grondige aanpak. Energiesprong en de Green Deal Scholen bundelen krachten voor het innovatieprogramma School vol Energie. Een School vol Energie heeft na een ‘Nul op de Meter’ renovatie een gezond hoogwaardig binnenklimaat, is energieneutraal en klaar voor de toekomst. De huidige exploitatielasten van de school voor energie en onderhoud worden bekostigd uit de zogenaamde materiële instandhoudingsvergoeding (Londo). In de praktijk blijkt, zeker bij de label G scholen, dat deze vergoeding te weinig is om de werkelijke lasten te dekken. 

In de woningbouwsector is Nul op de Meter inmiddels een begrip: renoveren naar energieneutraal met het geld van oude energierekening. Het huis levert na renovatie gegarandeerd genoeg energie voor een gemiddeld gebruik zodat de energierekening verleden tijd is en dit geld gebruikt kan worden voor de Nul op de Meter renovatie. Deze succesvolle aanpak, inmiddels zijn er ruim 500 Nul op de Meter woningen gerealiseerd en worden er wekelijks nieuwe opgeleverd, wordt door Energiesprong nu ook ontwikkeld voor scholen in het programma School vol Energie.

Een School vol Energie is:

  • Gebouw- en gebruikers gebonden energieverbruik min duurzame opwekking = nul;
  • Gezond binnenmilieu minimaal frisse school klasse B (op gebied van luchtkwaliteit, akoestiek, visueel en thermisch comfort);
  • Renovatie binnen 4 weken tijd;
  • Met positieve businesscase t.o.v. huidige renovatie- en exploitatiekosten;

Alba Concepts heeft een rekentool ontwikkelend, waarbij wij inzicht geven in de potentiële investeringsruimte voor een school om energieneutraal te worden door het inzetten van deze Londo-vergoeding, budgetten uit de meerjaren onderhoudsplanning, reservering(en) en eventuele andere bijdragen.

www.energiesprong.nl/blog/schoolvolenergie/