Interesse in onze nieuwsbrief?

Tramkade 26 | 5211 VB 's-Hertogenbosch | 085 782 6768 | info@albaconcepts.nl

project

VrijHaven Havenstraatterrein

RED Company en Caransa Groep zijn door de gemeente Amsterdam geselecteerd om het Havenstraatterrein, gelegen in Amsterdam Oud-Zuid, te ontwikkelen naar VrijHaven. Met trots kijken we naar het project VrijHaven, een toonbeeld van innovatie en duurzaamheid. Alba Concepts heeft het team mogen versterken op het onderdeel circulair materiaalgebruik in het plangebied.

 

Het Havenstraatterrein heeft een bijzondere geschiedenis. Met het verdwijnen van de spoorlijn is het lang een rafelrandje van de stad geweest. Elementen van vroegere stationsgebied en het spooremplacement zijn er nog steeds te vinden. Het is een unieke plek in Amsterdam, met de ruimte om te experimenteren. Het gebied kent geen strikt opgelegde kaders, heeft een ongedwongen creatieve sfeer en een hechte gemeenschap. De rauwe en experimentele sfeer van het Havenstraatterrein wordt voortgezet en toekomstbestendig gemaakt in de nieuwe bebouwing in VrijHaven.

VrijHaven is daarmee niet zomaar een wijk; het is een energiehaven die de grenzen van duurzaamheid verlegt. Dankzij de uitzonderlijk grote toewijding van het team, zijn wij gekomen op gebouwen die de huidige circulariteitsnormen op de proef stellen. De gebouwen zijn compact, losmaakbaar, slaan CO2 op en hebben een minimale milieu impact. Meer dan de helft van de toegepaste materialen is hergebruikt, gerecycled of biobased. Voor de betonnen oerplint wordt Urban Mining Concrete toegepast. Voor de daarop rustende woonblokken is gekozen voor een houten constructie. De bouwblokken op maaiveld maken gebruik van een constructie bestaande uit hergebruikt materiaal.

Door de ontwikkeling parametrisch te benaderen, waarbij ruimtelijke kwaliteit hand in hand gaat met energie-efficiëntie, streeft Vrijhaven niet alleen naar de beste circulariteitsprestaties maar ook naar de hoogste BENG-scores. Het smart grid systeem dat de hele wijk omvat, is een stap voorwaarts in het verminderen van energielasten, CO2-uitstoot en netcongestie. Door verschillende mitigerende maatregelen, zoals onder andere een mobilteitshub aan de rand van het plan, de zorgvuldige inpassing van minihubs per blok en verschillende soorten deelmobiliteit, wordt de auto uit het straatbeeld geweerd en ontstaat een autoluwe wijk die duurzame mobiliteit stimuleert.

Bij Alba Concepts zijn we enthousiast over de mogelijkheden die VrijHaven biedt en we zijn vereerd om deel uit te maken van dit baanbrekende project. Wij kijken uit naar een mooi vervolg!

Projectinformatie

  • Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
  • Ontwikkelaar: Caransa Groep, RED Company
  • Architectuur: Powerhouse Company, Team V, Studio Donna van Milligen Bielke & Ard de Vries Architecten, Joppe Kusters
  • Aannemer: Construction Company
  • Adviseurs: DELVA Landscape Architects (landschap), Tenderboost (strategie  en concept), DGMR (energieconcept), Merosch (energieconcept), Alba Concepts (circulair materiaalgebruik), Vlasman (circulair materiaalgebruik), The Future Mobility Network (duurzame mobiliteit), OMRT (energieconcept, parametrisch ontwerp), Van Rossum (constructeur), CLT-s (constructeur houtbouw), STIPO (omgevingsmanagement), De Omgevingsformule (omgevingsmanagement, transport over water), Metron (bouwkostenadviseur)
  • Locatie: Amsterdam, Nederland
  • Programma: ca 350 huur- en koopwoningen, tramloods met publiek programma, buurtkamer, huisartsenpraktijk, commerciële ruimte, horeca, makersruimten, detailhandel, culturele voorzieningen, mobiliteitshub, fiets- en autoparkeren
  • BVO: 43.088 m2
  • Beelden: Proloog / Aesthetica / Powerhouse Company
  • Project film: Blickfanger & Patrick van der Gronde

Your content goes here. Edit or remove this text

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.