Interesse in onze nieuwsbrief?

Tramkade 26 | 5211 VB 's-Hertogenbosch | 085 782 6768 | info@albaconcepts.nl

project

Sl!m verduurzamen Gemeente Eindhoven

Opdrachtgever:
2 november was het dan zover! Het consortium !mpuls* en Gemeente Eindhoven hebben op 2 november 2016 de overeenkomst ondertekend waarbij zij een innovatieve samenwerking aangaan voor de renovatie, het onderhoud én het maximaal verduurzamen van zeven gemeentelijke gebouwen in het Eindhovense stadshart. Een resultaat om trots op te zijn!

Alba Concepts heeft !mpuls ondersteund als tendermanager en bij het tot stand komen van de uiteindelijke samenwerkingsovereenkomst. Een uitdagend en turbulent traject van drie jaar, waarbij de uitkomst innovatief en uniek is in Nederland: een overeenkomst waarbij !mpuls en Gemeente zij-aan-zij samenwerken in een alliantie. Hiermee is geborgd om maximaal in te spelen op díe veranderingen die wij nu nog niet kunnen weten.

2 november is het contract met een looptijd van tien jaar – en een optionele verlenging van 5 jaar – getekend. Voor de periode van vijftien jaar bedraagt de projectsom 72 miljoen euro. Als eerste zullen de Stadhuistoren en het Stadhuis worden gerenoveerd. Volgend jaar zal daar een begin mee worden gemaakt. Later volgt onder meer de vergroening en verduurzaming van Mercado, NRE, Designhuis en het Van Abbemuseum.

De opdracht voor Impuls was om binnen de beschikbare renovatie- en onderhoudsbudgetten een maximale verduurzaming te realiseren in en rondom de gemeentelijke gebouwen. Volgens wethouder Mary-Ann Schreurs is dat goed gelukt. “Anders dan bij traditionele aanbestedingen zijn we er samen in geslaagd om zowel financieel als in een fysiek ‘Living Lab’ de ruimte voor experimenteren en doorlopende verbeteringen te creëren. Zo kan de invulling mee bewegen met veranderende omstandigheden. De rol van opdrachtgever en opdrachtnemer ligt dichter bij elkaar dan ooit. Want alleen samen vinden we de beste oplossingen, passend bij de tijd waarin we leven.”

 

Gemeente Eindhoven heeft voor deze aanbesteding gekozen voor een Best Value Procurement (BVP). Anders dan ‘reguliere’ tenders, wordt bij BVP gegund op basis van prestatiebeweringen met een plafondbedrag. Dit vraagt een andere manier van denken, een andere manier van het inzetten van expertise én een andere wijze van onderlinge samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

De fase vóór ondertekening van de uiteindelijke overeenkomst staat in het teken van het onderbouwen van de prestatiebeweringen, zo ook bij de tender Sl!m verduurzamen gemeentegebouwen Eindhoven. Alba Concepts heeft zich in deze fase ingezet om op inhoud én proces het fundament te leggen voor deze unieke samenwerking. En met succes!
Alba Concepts begeleidt diverse partijen, zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers, met de invulling van een dergelijke innovatieve contractvorm. Ook verzorgen wij trainingen en workshops om onze manier van denken én werken over te dragen. Mocht je vragen hebben, neem gerust contact met ons op!

*Het consortium !mpuls bestaat uit de partijen Kuijpers (contracthouder), LAUDY Bouw & Ontwikkeling (Ballast Nedam), Brink Groep, Rudy Uytenhaak architectenbureau / DOOR architecten en DWA. Alba Concepts heeft team !mpuls gedurende de tender- en de concretiseringsfase als tendermanager ondersteund.